Zespół Szkół

Centrum Kształcenia Rolniczego w Marszewie

Kawałeczek serca dla potrzebujących

Kawałeczek serca dla potrzebujących

Po raz kolejny wyczekiwana przez uczniów naszej szkoły  akcja honorowego oddawania krwi  odbyła się we współpracy z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Kaliszu. Wśród krwiodawców znaleźli się zarówno stali bywalcy „Krwiobusa”, jak i uczniowie, którzy po raz pierwszy realizowali ideę pomocy dla potrzebujących z całego kraju.

Czytaj więcej...

Zmagania językowe

Zmagania językowe

Zmagania językowe za nami. Już po raz szósty nasza młodzież konkurowała swoimi umiejętnościami językowymi w Powiatowej Olimpiadzie Języka Angielskiego i Niemieckiego, która odbyła się  w Zespole Szkół Technicznych w Pleszewie.

Na podium w sekcji j. niemieckiego  stanął Bartosz Zachman z klasy IVL4, zdobywając II miejsce. Swoje zdolności w sekcji  j. angielskiego zaprezentował również wysoko Filip Kasprzak z kl. IIH, który uzyskał taką sama ilość punktów ex aequo z uczniem innej szkoły  i w dogrywce ostatecznie znalazł się na miejscu IV.

Czytaj więcej...

Tydzień Aktywności Zawodowej i Społecznej

Tydzień Aktywności Zawodowej i Społecznej

Tydzień Aktywności Zawodowej i Społecznej zbliża się wielkimi krokami.

5 dni warsztatów, spotkań z interesującymi gośćmi i mieszkańcami powiatu pleszewskiego.

Czytaj więcej...

3 i 6 MIEJSCE NA OLIMPIADZIE MLODYCH PRODUCENTÓW ROLNYCH

3 i 6 MIEJSCE NA OLIMPIADZIE MLODYCH PRODUCENTÓW ROLNYCH

W dniu 03.03.2023 r. w Zespole Szkół Rolniczych CKP w Kaczkach Średnich odbyła się 40 edycja finału wojewódzkiego Olimpiady Młodych Producentów Rolnych. Organizatorem konkursu był Związek Młodzieży Wiejskiej przy współpracy z instytucjami zaangażowanymi w rozwój polskiego rolnictwa. \

W olimpiadzie wzięło udział prawie 50 uczniów. Naszą szkołę reprezentowali: Piotr Marchwiak, Nikodem Szymczak i Dariusz Woźniak z technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki.

Czytaj więcej...

Agrotronika w teorii i praktyce

W dniu 28.02.2023r klasy IV BTa i IV BTb zwieły udział w zajęciach w Zespole Szkół CKR w Powierciu, tematem zajęć była „Agrotronika w teorii i praktyce”. Zajęcia te odbyły się w ramach Programu Współpracy pomiędzy ZS CKR w Marszewie a ZS CKR w Powierciu. Program współpracy dedykowany jest dla uczniów klas IV kierunków Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, technik weterynarii, technik architektury krajobrazu, technik żywienia i usług gastronomicznych. W ramach zajęć uczniowie uczestniczyli w warsztatach, które realizowane były w formie trzech bloków. Grupy kolejno brały udział w prezentacji przedstawiciela firmy GLOBTRAK, który przedstawił uniwersalny moduł RTK, następnie uczniowie montowali i uruchamiali system EZ PILOT na przygotowanym do tego zadania ciągniku, ostatnie zadanie polegało na skonfigurowaniu i uruchomieniu systemu nawigacji i wykonaniu jazdy testowej z wyznaczonymi ścieszkami. Nasza grupa miała możliwość zwiedzenia szkoły oraz nowo powstającego budynku warsztatowego z salami dydaktycznymi. Zajęcia przygotowane dla uczniów były bardzo ciekawe za co dziękujemy.

W dniu 28.02.2023r klasy IV BTa i IV BTb zwieły udział w zajęciach w Zespole Szkół CKR w Powierciu, tematem zajęć była „Agrotronika w teorii i praktyce”.

Zajęcia te odbyły się w ramach Programu Współpracy pomiędzy ZS CKR w Marszewie a ZS CKR w Powierciu. Program współpracy dedykowany jest dla uczniów klas IV kierunków Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, technik weterynarii, technik architektury krajobrazu, technik żywienia i usług gastronomicznych.

W ramach zajęć uczniowie uczestniczyli w warsztatach, które realizowane były w formie trzech bloków.

Czytaj więcej...

EXPO SWEET 2023

EXPO SWEET 2023

Dnia 1 marca uczniowie technikum technologii żywności brali udział w największych w Polsce oraz Europie Centralnej targach branży cukierniczej i lodziarskiej EXPO SWEET 2023.

Do stolicy przyjechało wiele firm z kraju i ze świata oferujących maszyny oraz surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, a także właścicieli kawiarni i restauracji. 

Na licznych stoiskach wystawcy prezentowali przepiękne ciasta, ciasteczka, lody i desery. Przeprowadzali również pokazy produkcji lodów rzemieślniczych, zdradzali tajniki wykonywania dekoracji z masy cukrowej oraz  zasady komponowania wykwintnych deserów.

Czytaj więcej...