Po raz kolejny wyczekiwana przez uczniów naszej szkoły akcja honorowego oddawania krwi odbyła się we współpracy z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Kaliszu. Wśród krwiodawców znaleźli się zarówno stali bywalcy „Krwiobusa”, jak i uczniowie, którzy po raz pierwszy realizowali ideę pomocy dla potrzebujących z całego kraju.
Zmagania językowe za nami. Już po raz szósty nasza młodzież konkurowała swoimi umiejętnościami językowymi w Powiatowej Olimpiadzie Języka Angielskiego i Niemieckiego, która odbyła się w Zespole Szkół Technicznych w Pleszewie.
Na podium w sekcji j. niemieckiego stanął Bartosz Zachman z klasy IVL4, zdobywając II miejsce. Swoje zdolności w sekcji j. angielskiego zaprezentował również wysoko Filip Kasprzak z kl. IIH, który uzyskał taką sama ilość punktów ex aequo z uczniem innej szkoły i w dogrywce ostatecznie znalazł się na miejscu IV.
W dniu 03.03.2023 r. w Zespole Szkół Rolniczych CKP w Kaczkach Średnich odbyła się 40 edycja finału wojewódzkiego Olimpiady Młodych Producentów Rolnych. Organizatorem konkursu był Związek Młodzieży Wiejskiej przy współpracy z instytucjami zaangażowanymi w rozwój polskiego rolnictwa. \
W olimpiadzie wzięło udział prawie 50 uczniów. Naszą szkołę reprezentowali: Piotr Marchwiak, Nikodem Szymczak i Dariusz Woźniak z technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki.
W dniu 28.02.2023r klasy IV BTa i IV BTb zwieły udział w zajęciach w Zespole Szkół CKR w Powierciu, tematem zajęć była „Agrotronika w teorii i praktyce”.
Zajęcia te odbyły się w ramach Programu Współpracy pomiędzy ZS CKR w Marszewie a ZS CKR w Powierciu. Program współpracy dedykowany jest dla uczniów klas IV kierunków Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, technik weterynarii, technik architektury krajobrazu, technik żywienia i usług gastronomicznych.
W ramach zajęć uczniowie uczestniczyli w warsztatach, które realizowane były w formie trzech bloków.
Dnia 1 marca uczniowie technikum technologii żywności brali udział w największych w Polsce oraz Europie Centralnej targach branży cukierniczej i lodziarskiej EXPO SWEET 2023.
Do stolicy przyjechało wiele firm z kraju i ze świata oferujących maszyny oraz surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, a także właścicieli kawiarni i restauracji.
Na licznych stoiskach wystawcy prezentowali przepiękne ciasta, ciasteczka, lody i desery. Przeprowadzali również pokazy produkcji lodów rzemieślniczych, zdradzali tajniki wykonywania dekoracji z masy cukrowej oraz zasady komponowania wykwintnych deserów.