Dnia 1 marca uczniowie technikum technologii żywności brali udział w największych w Polsce oraz Europie Centralnej targach branży cukierniczej i lodziarskiej EXPO SWEET 2023.
Do stolicy przyjechało wiele firm z kraju i ze świata oferujących maszyny oraz surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, a także właścicieli kawiarni i restauracji.
Na licznych stoiskach wystawcy prezentowali przepiękne ciasta, ciasteczka, lody i desery. Przeprowadzali również pokazy produkcji lodów rzemieślniczych, zdradzali tajniki wykonywania dekoracji z masy cukrowej oraz zasady komponowania wykwintnych deserów.
Dzięki degustacjom młodzież odkrywała wyśmienite, często niekonwencjonalne i wyrafinowane smaki z różnych stron świata.
Szczególną uwagę odwiedzających przyciągała wystawa tortów okolicznościowych.
Wiele pozytywnych emocji wzbudzały także zmagania młodzieży w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
Sylwia Zimna