W piątek 8 października klasa 4 technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki brała udział w dniach otwartych w oddziale Kaliskim firmy Agro Sznajder.
Podczas całodniowego spotkania z pracownikami firmy, uczniowie mieli możliwość poznania specyfiki pracy w dziale części oraz w serwisie.
Pomiędzy wystąpieniami prelegentów odbywały się konkursy wiedzy oraz sprawności. Nasi uczniowie rywalizowali z uczniami z Zespołu Szkół w Opatówku.
W Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu przy współpracy z Krajowym Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie w dniach 6-8.10.2021. odbyło się seminarium pn.: Nowe strategie Unii Europejskiej „Na rzecz bioróżnorodności”. Tematem seminarium były zagadnienia związane z metodami chemicznymi, biologicznymi i ekologicznymi ochrony roślin rolniczych i zasady przechowywania środków chemicznych. W drugim dniu szkolenia odwiedziliśmy Polową Stację Doświadczalną w Winnej Górze. Specjaliści od produkcji roślinnej przedstawili uprawy roślin na poletkach doświadczalnych oraz nowoczesne rozwiązania w ochronie roślin rolniczych.
Krzysztof Styś
W dniu 1.10.2021. uczniowie naszej szkoły, w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki wzięli udział w „Teście wiedzy o rolnictwie ekologicznym” organizowanym przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu we współpracy z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Marszewie reprezentowanym przez Panią Danutę Matusiak. Uczniowie rozwiązywali test w formie zdalnej składający się z 30 pytań jednokrotnego wyboru. Dwóch uczniów uzyskało taką samą liczbę punktów – Adam Filipowicz i Patryk Grabarek. Po dogrywce wyłoniono zwycięzcę etapu szkolnego. Adam Filipowicz będzie reprezentował naszą szkołę w etapie krajowym wiedzy o rolnictwie ekologicznym.
Gratulujemy i życzymy powodzenia !
Krzysztof Styś
4 października uczniowie technikum technologii żywności brali udział w wielkiej uczcie regionalnych smaków, czyli w targach „Smaki Regionów”.
Do stolicy Wielkopolski przyjechało 190 wystawców ze smakołykami z każdego regionu w Polsce. Na targach pojawili się najlepsi producenci naturalnej żywności wyrabianej zgodnie z ekologicznymi trendami oraz z poszanowaniem lokalnej tradycji. Organizatorzy przygotowali szereg atrakcji, takich jak pokazy gotowania, degustacje oraz warsztaty piekarskie. Na specjalnie przygotowanej scenie kulinarnej pojawili się mistrzowie kuchni, którzy wraz z uczniami przygotowywali dania, zgodnie z ideą „zero waste”.
Po półtorarocznej przerwie spowodowanej pandemią, w reżimie sanitarnym, podczas jesiennych targów ogrodniczych AgroMarsz nasza szkoła otwiera swoje drzwi dla zwiedzających.
W trakcie wędrówki po szkole uczniowie szkół podstawowych mogli obejrzeć sale lekcyjne oraz wziąć udział w warsztatach chemicznych. Absolwenci szkoły podziwiali nowo powstałe warsztaty oraz sprzęt do praktycznej nauki zawodu jakim dysponuje nasza szkoła. Zapraszam do relacji fotograficznej.
Klasa strażacka na wystawie historii straży pożarnej w pleszewskim muzeum.
W czwartek 30 września 2021 chłopcy z klasy IVBT ze swoimi kolegami i koleżankami z kl. IVHI odbyli wycieczkę integracyjną do Muzeum Regionalnego w Pleszewie.
Tam Leszek Rajs z właściwą sobie swadą opowiadał o pasji do pożarnictwa. Najwspanialsza rzecz, jaka może się przytrafić człowiekowi to połączenie zawodu z pasją i tak się stało w moim życiu, podkreślał.