Zespół Szkół

Centrum Kształcenia Rolniczego w Marszewie

Dzień otwarty u Dealera Claas

Dzień otwarty u Dealera Claas

W piątek 8 października klasa 4 technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki brała udział w dniach otwartych w oddziale Kaliskim firmy Agro Sznajder.

Podczas całodniowego spotkania z pracownikami firmy, uczniowie mieli możliwość poznania specyfiki pracy w dziale części oraz w serwisie.

Pomiędzy wystąpieniami prelegentów odbywały się konkursy wiedzy oraz sprawności. Nasi uczniowie rywalizowali z uczniami z Zespołu Szkół w Opatówku.

Czytaj więcej...

Bioróżnorodność w uprawie roślin

Bioróżnorodność w uprawie roślin

W Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu przy współpracy z Krajowym Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie w dniach 6-8.10.2021. odbyło się seminarium pn.: Nowe strategie Unii Europejskiej „Na rzecz bioróżnorodności. Tematem seminarium były zagadnienia związane z metodami chemicznymi, biologicznymi i ekologicznymi ochrony roślin rolniczych i zasady przechowywania środków chemicznych. W drugim dniu szkolenia odwiedziliśmy Polową Stację Doświadczalną w Winnej Górze. Specjaliści od produkcji roślinnej przedstawili uprawy roślin na poletkach doświadczalnych oraz nowoczesne rozwiązania w ochronie roślin rolniczych.

Krzysztof Styś

Rolnictwo ekologiczne

Rolnictwo ekologiczne

W dniu 1.10.2021. uczniowie naszej szkoły, w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki wzięli udział w „Teście wiedzy o rolnictwie ekologicznym” organizowanym przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu we współpracy z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Marszewie reprezentowanym przez Panią Danutę Matusiak. Uczniowie rozwiązywali test w formie zdalnej składający się z 30 pytań jednokrotnego wyboru. Dwóch uczniów uzyskało taką samą liczbę punktów – Adam Filipowicz i Patryk Grabarek. Po dogrywce wyłoniono zwycięzcę etapu szkolnego. Adam Filipowicz  będzie reprezentował naszą szkołę w etapie krajowym wiedzy o rolnictwie ekologicznym.

Gratulujemy i życzymy powodzenia !

Krzysztof Styś

Smaki Regionów

Smaki Regionów 2021

4 października uczniowie technikum technologii żywności brali udział w wielkiej uczcie regionalnych smaków, czyli w targach „Smaki Regionów”.

Do stolicy Wielkopolski przyjechało 190 wystawców ze smakołykami z każdego regionu w Polsce.  Na targach pojawili się najlepsi producenci naturalnej żywności wyrabianej zgodnie z ekologicznymi trendami oraz z poszanowaniem lokalnej tradycji. Organizatorzy przygotowali szereg atrakcji, takich jak pokazy gotowania, degustacje oraz warsztaty piekarskie. Na specjalnie przygotowanej scenie kulinarnej pojawili się mistrzowie kuchni, którzy wraz z uczniami przygotowywali dania, zgodnie z ideą „zero waste”.

Czytaj więcej...

Dzień otwartych drzwi szkoły

Dzień otwartych drzwi szkoły

Po półtorarocznej przerwie spowodowanej pandemią, w reżimie sanitarnym, podczas jesiennych targów ogrodniczych AgroMarsz nasza szkoła otwiera swoje drzwi dla zwiedzających.

W trakcie wędrówki po szkole uczniowie szkół podstawowych mogli obejrzeć sale lekcyjne oraz wziąć udział w warsztatach chemicznych. Absolwenci szkoły podziwiali nowo powstałe warsztaty oraz sprzęt do praktycznej nauki zawodu jakim dysponuje nasza szkoła. Zapraszam do relacji fotograficznej.

Czytaj więcej...

Na wystawie historii straży pożarnej

Klasa strażacka na wystawie historii straży pożarnej w pleszewskim muzeum

Klasa strażacka na wystawie historii straży pożarnej w pleszewskim muzeum.

W czwartek 30 września 2021 chłopcy z klasy IVBT ze swoimi kolegami i koleżankami z kl. IVHI odbyli wycieczkę integracyjną do Muzeum Regionalnego w Pleszewie.

Tam Leszek Rajs z właściwą sobie swadą opowiadał o pasji do pożarnictwa. Najwspanialsza rzecz, jaka może się przytrafić człowiekowi to połączenie zawodu z pasją i tak się stało w moim życiu, podkreślał.

Czytaj więcej...